muokattu: 22.2.2022

Taudin ehkäisy

 

Tälle sivulle kootaan tietoa, ohjeita ja materiaalia koronan ehkäisyyn ja terveydenhuollon ammattilaisten suojautumiseen liittyen.

 

 

Kasvomaskijulisteita useilla kielillä

Julkaistu 22.12.2020

Kieliversioista saatavilla suomi, ruotsi, englanti, venäjä, somali ja kurdi. Julisteet löytyvät pdf-muodossa ja ovat vapaasti ladattavissa täältä.


Pukeutuminen alipaineistettuun koronapotilashuoneeseen sekä bronkoskopiaan

Julkaistu 21.4.2020

Keuhkolääkärit kuvattuna tositilanteessa valmistautumassa menemään bronkoskopiaan sekä alipaineistettuun koronapotilashuoneeseen.


Ohjeita suojainten pukemiseen

Julkaistu 20.4.2020

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on julkaissut ohjevideot suojainten pukemiseen:

COVID-19 Suojainten pukeminen (mikäli käytössä visiiri)

COVID-19 Suojainten pukeminen (mikäli käytössä suojalasit)


Hengityssuojaimet

Julkaistu 7.4.2020

Hengityssuojaimet toivotaan säästettävän ainoastaa terveydenhuollon henkilökunnan käyttöön. Hengityssuojainta tarvitaan tilanteissa, joissa syntyy poikkeavan paljon aerosoleja, esimerkiksi sairaalassa tehtävissä toimenpiteissä.

FFP2-luokan hengityksensuojain vähentää ilman aerosolipitoisuutta kymmenesosaan ympäröivästä ilmasta 95 %:lla käyttäjistä edellyttäen, että käyttäjä on koulutettu suojaimen käyttöön.

FFP3-luokan suodattava puolinaamari vähentää ilman aerosolipitoisuutta kahdeskymmenesosaan ympäröivästä ilmasta 95 %:lla käyttäjistä edellyttäen, että käyttäjät on koulutettu suojaimen käyttöön. Hengityssuojaimessa on uloshengitysventtiili, joka tekee siitä miellyttävämmän käyttää pidemmän aikaa, mutta tärkeää on huomioida, että koska uloshengitysilma pääsee ympäristöön, malli päästää ilmaan käyttäjässä olevia mahdollisia taudin aiheuttajia, ellei suojain ole luokiteltu myös suu-nenäsuojaimeksi.

Hengityssuojaimen pukemisohjeet:


Suojavarusteiden oikea pukeminen ja riisuminen

Julkaistu 30.3.2020

Euroopan tautijärjestön (ECDC) ohje ammattilaisten suojavarusteiden pukemiseen


Henkilökunnan suojautuminen koronavirusepidemiassa kannattaa

Julkaistu 19.3.2020

Singaporessa 41 terveydenhuollon henkilökunnan jäsentä altistui COVID-19 koronavirukselle aerosoleja tuottavan toimenpiteen aikana(1.), 85% heistä oli varustautunut kirurgisella hengityssuojaimella, loput N95 hengityssuojaimella. Yksikään henkilökunnan jäsen ei sairastunut.

Lisätietoa COVID-19 koronaviruksen säilymisestä pinnoilla ja aerosolimuodossa saadaan jatkuvasti(2.) ja viimeisimpien tietojen mukaan välillinen tarttuminen mm. pinnoilta on mahdollista.

Henkilökunnan olisi siis äärimmäisen tärkeää noudattaa erityistä huolellisuutta käsihygieniassa sekä suojavarusteiden käytössä sairaaloiden ohjeistusten mukaisesti.

1. Kangqui et al : COVID-19 and the risk of health care workers: a case report, Ann Int Med 2020, DOI:7326/L20-0175

2. van Doremalen et al: Aerosol and surface stability of SARS-CoV-2 as compared with SARS-CoV-1. NEJM 2020, DOI: 10.1056/NEJMc2004973