Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n 13.8.2020 tiedotteen mukaan kasvomaskia on suositeltavaa käyttää joukkoliikennevälineissä. Mitä useampi ottaa ruuhkaisissa liikkumis- ja muissa asiointitilanteissa kasvomaskin käyttöönsä, sen suurempi suoja kanssaihmisille saavutetaan.
Kasvomaskin käyttö on pääosin hengityssairauksia sairastaville turvallista, mutta siihen voi liittyä seikkoja, jotka vaikeuttavat käyttöä. Jos vaikeaan hengityssairauteen liittyy hengitysvajaus, ei maskin käyttöä suositella.
- Aluksi maskin käyttö voi tuntua raskaalta, mutta tärkeää on löytää itselle sopiva maski ja aloittaa sen käyttö rauhallisesti esimerkiksi kotona istuen, ja harjoitella vähitellen maskin vastuksen läpi hengittämistä. Monille tulee maskin käyttöä aloitettaessa hikoilua tai pyörrytyksen tunnetta, mutta nämä yleensä väistyvät maskiin tottumisen jälkeen. Jos harjoittelusta ja rauhallisesta aloituksesta huolimatta maskia ei pysty käyttämään tai hengitys tuntuu vaikealta, voi kokeilla venttiilillistä maskia, vaikkakaan ne eivät suojaa ympäristöä, jos kantaja sairastaa koronatautia. Jos harjoittelusta huolimatta maskin kanssa on vaikea hengittää, ei maskia voi käyttää, keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Miia Aro Filha ry:stä painottaa.
- Haluan samalla korostaa, että vaikea-asteista hengitysvajausta sairastaville ei suositella kasvomaskin käyttöä. Jos asia mietityttää, se kannattaa ottaa puheeksi oman hoitavan lääkärin kanssa, Aro jatkaa.
Hengityssairaus ei näy useimmiten päällepäin. Joka 5. suomalaisella on ajoittaisia hengityshäiriöitä tai diagnosoitu hengityssairaus. Myös muissa pitkäaikaissairauksissa saattaa olla pahenemisvaiheita tai sairaus edennyt niin pitkälle, että maskin käyttö on haastavaa.
- Olen saanut korona-aikana huolestuneilta ihmisiltä useita yhteydenottoja, joissa he toivovat jonkinlaista rintamerkkiä tai muuta tunnusta osoittamaan muille ihmisille heidän hengityssairauttaan, järjestöjohtaja Mervi Puolanne kertoo. Heillä on pelkoja siitä, miten sairaudesta tietämättömät ihmiset heihin suhtautuvat: antavatko tilaa ja turvavälejä liikkua ja hoitaa asioitaan vai onko seurauksena vihamielisiä katseita, Puolanne selventää.
- Hengitysliitto toivoo nyt suomalaisilta yhteishenkeä ja ymmärrystä myös niille, jotka eivät voi terveydellisistä syistä maskia käyttää. Erityisiä tunnusmerkkejä hengityssairaudesta emme lähde edistämään, sillä ne eivät kuulu 2020-luvulle, Puolanne ilmoittaa.
Hengitysliitto ja Filha tekevät tiivistä viestintäyhteistyötä koronaan liittyvistä aiheista. Tiedontarve koronasta ei ole häviämässä, vaikka perussäännöt ”pese kädet, noudata turvavälejä ja vältä tarpeettomia kontakteja, hakeudu oireisena testiin” pätevät edelleen.
Toistaiseksi ei ole varmaa arviota, kuinka kauan poikkeukselliset olot ja rajoitustoimet jatkuvat. Todennäköisesti kyse on ennemmin useista kuukausista kuin viikoista. Malttia ja välittämistä tarvitaan. Filhan Keuhkohuoli-palvelussa terveydenhoitoalan ammattilaiset vastaavat huolestuneiden kansalaisten kysymyksiin koronasta ja keuhkosairauksista. Palvelu on avoinna seuraavasti:
- ma-pe klo 13−17 suomenkielinen palvelunumero 0800-390310
- tiistaisin klo 14−16 somalinkielinen palvelunumero 0800-390311
- torstaisin klo 10−12 Tukinetin chat.