muokattu: 1.2.2023

Tiekartta tupakoimattomaan ja nikotiinittomaan Suomeen julkaistu

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä on tehnyt esityksen, jotta vuoteen 2030 mennessä saisimme savuttoman ja nikotiinittoman Suomen.

Työryhmän ehdotukset kohdistuvat verotukseen, nuorten käytön aloittamisen ehkäisyyn, savuttomiin ympäristöihin, myyntiin ja markkinointiin, lopettamisen tukeen, matkustajatuontiin, uusien nikotiinituotteiden säätelyyn ja seurantaan.

Passiivisen altistumisen vähentäminen

Filhan pääsihteeri, professori Tuula Vasankari toteaa:

”Tupakansavulle altistumisella ei ole turvarajoja eikä tuuletus, ilmansuodatus tai merkityt tupakointialueet estä altistumista. Erityisen haitallista altistuminen on astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastaville.”

Työryhmä ehdottaa, että asuntoyhteisössä voitaisiin tehdä enemmistön äänillä päätös tupakointikiellosta asuinhuoneistoissa, niiden parvekkeilla ja vastaavissa asukkaiden käytössä olevissa ulkotiloissa, jos niistä voi kulkeutua savua muiden asukkaiden tiloihin.

Ravitsemisliikkeiden tupakointitilat ehdotetaan poistettavaksi kokonaan ja tupakointi terasseilla kiellettäväksi. Lisäksi ulkotupakointikieltoa ehdotetaan maauimaloihin ja huvipuistoihin sekä urheilukentille ja -areenoille.

Työryhmä ehdottaa myös tupakkalain tupakointikieltojen laajentamista koskemaan kaikkien lain alaisten tuotteiden polttamista, kuumentamista tai muunlaista käyttämistä, josta vapautuu ilmaan pienhiukkasia.

Tupakoinnin lopettamisen tuen kehittäminen

Tupakka- tai nikotiinituotteen käyttäjä tarvitsee tukea lopettamiseen. Hyvinvointialueilla tulisi olla tarjolla monipuolisia vieroitusmenetelmiä, kuten yksilö- ja ryhmäohjausta, puhelintukea ja digitaalisia tukimuotoja. Työryhmä korostaa, että tupakkavieroituksen saatavuus ja osaamisen taso sosiaali- ja terveydenhuollossa tulisi varmistaa ja sen laatua kehittää.

Lääkkeenä myyntiluvan saaneilla nikotiinikorvaushoitotuotteilla (esim. imeskelytabletti, suusumute tai laastari) on vankka näyttö tehosta osana tupakasta vieroituksen tukea. Tuotteiden käyttöön tulisi kuitenkin liittää neuvonta tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisesta ja tuotteiden oikeasta käytöstä. Työryhmä ehdottaa, että tuotteiden myynti siirretään tämän vuoksi takaisin apteekkeihin.

Filhan pääsihteeri, professori Tuula Vasankari on toiminut työryhmän jäsenenä ja erityisasiantuntija Patrick Sandström varajäsenenä.

Tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittäminen: Työryhmän toimenpide-ehdotukset 2023

STM: Työryhmä esittää, kuinka Suomesta saadaan savuton vuoteen 2030 mennessä