muokattu: 14.2.2025

Keuhkosyöpädiagnoosi muutti Kai Lehtisen elämän – nopea hoito, läheisten sekä vertaistuen voima auttoivat toipumisessa

Kokkolalaisen Kai Lehtisen (46) keuhkosyöpä löydettiin vuoden 2024 huhtikuussa, kun hän hakeutui voimakkaan flunssan seurauksena lääkäriin. Henki ei oikein kulkenut ja Kai epäili, että käyttämänsä astmalääkkeen annostuksessa olisi mahdollisesti jotain vikaa. Tutkimuksissa paljastui kuitenkin keuhkosyöpä. 

 

Olihan se melkoinen järkytys, kun kuuli sanan “syöpä”. Tuntui ihan kauhealta, että ei tämä voi olla totta, Kai kertaa tapahtunutta.

Tutkimuksia jatkettiin ja tässä vaiheessa Kai etsi tietoa keuhkosyövästä myös omatoimisesti verkosta. Jälkikäteen ajateltuna itsenäinen googlailu ei ollut paras tapa etsiä tietoa.

Paniikin vallassa halusin vain saada kaiken mahdollisen tiedon – miten toimia ja mitä seuraavaksi tapahtuu.

 

 

Hoidoista toipumisen tielle

Tutkimusten jälkeen hoidot käynnistyivät nopeasti. Aluksi oli epäselvyyttä, että olisiko leikkaus mahdollinen. Kai sai sytostaattihoitoja ja rinnalle lisättiin immunologinen lääkitys. Lääkityksellä todettiin olevan hyvä vaste ja näin päästiin leikkaamaan. Leikkauksessa Kailta poistettiin 2/3 osaa oikeanpuoleisesta keuhkosta.

Syöpäkasvain saatiin poistettua ja syöpä ei ollut myöskään levinnyt.

Minulla oli nopea hoitopolku verrattuna moneen muuhun. Jälkikäteen keskusteltuani muiden kanssa ja saatuani lisää tietoa moni on kertonut, ettei ollut päässyt vielä edes kuvauksiin siinä ajassa, kun minut oli jo hoidettu niin sanotusti kuntoon, Kai toteaa.

Hoidot vaikuttivat Kain arkeen. Hän oli todella väsynyt ja ruokahalu oli poissa. Oli myös pahoinvointia ja hoidot vaikuttivat makuaistiin. Vaikka hän meni heikkoon kuntoon, niin pikkuhiljaa toipuminen eteni ja voimat palautuivat.

Aluksi, kun sairaus todettiin, en uskaltanut suunnitella ollenkaan tulevaisuutta, koska pelkäsin olevani huonossa kunnossa tai kuollut. Nyt kuitenkin olen jo suunnitelmia tehnyt ja pyrin elämään terveellisempää elämää. Pohdin myös enemmän, että mikä elämässä on oikeasti tärkeää.

Kai palasi takaisin työelämään nopeassa aikataulussa. Hänet leikattiin syyskuussa, ja jo marraskuussa hän palasi töihin. Aluksi hän työskenteli kahden kuukauden ajan osa-aikaisesti, mutta sopeuduttuaan siirtyi tekemään täyttä työpäivää.

Monipuolista tukea

Kai kokee saaneensa terveydenhuollon ammattilaisilta kaiken tarvitsemansa tiedon ja tuen.

Tukea tarjottiin useaan otteeseen, mutta en kokenut tarvitsevani sitä. Perheen tuki riitti minulle.

Perheen lisäksi vertaistuki on ollut prosessissa korvaamatonta. Vertaistukea hän on saanut potilailta, jotka olivat hänen kanssaan yhtä aikaa hoidettavana sekä osallistumalla keuhkosyöpäryhmiin Facebookissa. Myös omat harrastukset ovat auttaneet jaksamaan.

Vakava sairastuminen vaikuttaa arkeen monella tavalla. Kai toivoisi, että taloudellinen tuki olisi turvattu sairauden aikana. Potilaan voimat eivät välttämättä riitä esimerkiksi maksukattoasioiden seurantaan.

Kain mielestä toinen kehitettävä näkökulma keuhkosyövän hoidossa on hoitoon pääsyn tasavertaisuus. Häntä hoidettiin pääosin Kokkolassa ja Oulun yliopistollisessa sairaalassa, missä hoito eteni nopeasti. Tilanne ei kuitenkaan ole samanlainen kaikkialla, vaan hoitoon pääsyn nopeudessa on paikkakuntakohtaisia eroja. Kain mukaan myös kuntoutusta voisi olla enemmän.

Keuhkosyöpään sairastuneita Kai kannustaa vertaistuen piiriin.

Lääkärin antama tieto on ensisijaisen tärkeää, mutta sen lisäksi kannattaa liittyä keuhkosyöpäryhmiin Facebookissa. Kokemusten jakaminen voi tarjota arvokkaita näkökulmia ja vastauksia kysymyksiin paremmin kuin pelkkä Google-haku. Moniin syöpiin on olemassa hoitokeinoja, ja osa syöpään sairastuneista voi jopa parantua täysin!