Tutkimus elintapojen ja liikkumisen vaikutuksista uniapneaan
ELO-tutkimuksessa (Elintavat ja liikkuminen osana uniapnean hoitoa) selvitetään yksilöllisesti räätälöidyn elintapaintervention vaikutuksia obstruktiivisen uniapnean vaikeusasteeseen ja oireisiin ylipainoisilla CPAP-hoitoa saavilla aikuisilla. Lisäksi tarkastellaan elämänlaatua, elintapoja (erityisesti fyysinen aktiivisuus ja paikallaanolo) sekä niissä mahdollisesti tapahtuvien muutosten pysyvyyttä, fyysistä suorituskykyä ja kehonkoostumusta. Tietoa saadaan myös mm. siitä, mitkä tekijät ennustavat käyttäytymisen muutosta. Myöhemmässä vaiheessa tarkastellaan myös liitännäissairauksien ilmaantumista ja kustannusvaikuttavuutta. Tutkimus on rekisteröity Clinical Trials -tietokantaan tunnisteella NCT06382883.
Tutkimuksella on Keski-Suomen hyvinvointialueen eettisen lautakunnan puolto, ja tutkimuslupa on vuosille 2023-2035. Filha toteuttaa tutkimuksen yhteistyössä Keski-Suomen hyvinvointialueen, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Hengitysliiton kanssa. Tutkimusprojektin aineistosta tullaan tekemään väitöskirja.
Tutkimuksen toteutus
Tutkimus on randomoitu kontrolloitu tutkimus. Tutkittavia rekrytoidaan Sairaala Novan keuhkosairauksien poliklinikan potilaista Jyväskylässä. Tutkimuksesta tiedotetaan potilaille CPAP-laitehoidon aloituksen yhteydessä, jolloin he voivat allekirjoittaa suostumuksen tutkijan puhelinsoittoon. Puhelun jälkeen varsinaisen tutkimussuostumuksen allekirjoitettuaan tutkittavat randomisoidaan seuraaviin kolmeen ryhmään suhteessa 2:2:1 :
- CPAP-hoito ja tavanomainen terveydenhuollon potilasohjaus (kontrolliryhmä)
- CPAP-hoito ja Sairaala Novan liikuntalääketieteen poliklinikalla toteutettava vuoden yksilöllinen elintapaohjaus (interventioryhmä)
- tai alaryhmään, joka saa CPAP-hoidon ja elintapaohjauksen lisäksi intensiivisempää tukea käyttäytymisen muutokseen käyttäytymistieteellisiä menetelmiä hyödyntäen
Ryhmien välistä vertailua tehdään alussa, kolmen, kuuden ja 12 kuukauden kuluttua aloituksesta. Lisäksi tutkittavien terveydentilaa arvioidaan jatkossa rekisteritiedoista.
Tutkittavien rekrytointi aloitettiin keväällä 2024.
Yhteyshenkilö
Hanna Lahti-Renkola
p. 044 548 7333