Kuka on vertaistukija? Hän on nimensä mukaan vertainen ja tukija, siis ihan tavallinen ihminen, jonka kanssa on helppoa ja turvallista keskustella sekä viestiä. Hänellä on taustalla oma sairaus, josta toipuminen on jo niin pitkällä, että hän kykenee kohtaamaan toisen ihmisen huolen ymmärtäväisesti ja realistisesti. Hän tekee pyyteetöntä vapaaehtoistyötä tuen tarvitsijan hyväksi, haluaa auttaa, tukea ja antaa toivoa tulevaan. Lisäksi hän on käynyt vertaistukijavalmennuksen ja hänet on hyväksytty tähän tehtävään, jossa häntä sitoo vaitiolovelvollisuus kuten terveydenhuollon ammattilaisiakin.
Koska erilaisia sairauksia on lukematon määrä, pitää vertaistukijoitakin olla paljon. Onneksi meillä Suomessa näin on. Yhä useampaan sairauteen löytyy oma vertaistukija tai jos ei ihan saman sairauden edustajaa, niin ainakin löytyy tukija, jonka sairaus ja siihen liittyvä hoito on ollut hyvin samankaltaista. Tilanne vertaistukijaa etsivän osalta on siis melko hyvä, ja avun tarvitsija voi valita mieluisan keskustelukumppanin tukijoiden joukosta. Kuitenkin uusia vertaistukijoita tarvitaan koko ajan lisää. Monilla järjestöillä onkin käynnissä jatkuva rekrytointi vertaistukijoille, kuten meillä Filhassa. Haemme uusia auttamishaluisia vapaaehtoistyöstä kiinnostuneita vertaistukijoita tuberkuloosin tai ympäristömykobakteerin aiheuttamaa sairautta sairastaneiden joukosta.
Tiedostamme, että näihin sairauksiin liittyy usein häpeää ja stigmaa, ja tämän vuoksi vertaistukijan ei tarvitse toimia ja keskustella omalla nimellä. Yhteydenpito tapahtuu joko perinteisesti puhelimitse tai viestittämällä maksuttoman TOIVO-vertaistukisovelluksen kautta, joka on kasvattanut suosiotaan anonyymisti asioimisen mahdollisuuden myötä. Sovellus antaa myös vapauden viestitellä ajasta tai paikasta riippumatta eli vertaistukija voi itse päättää ajankohdan ja päivät, jolloin sovellus on päivystystilassa ja milloin viesteihin vastataan.
Rohkaisen sinua olemaan meihin yhteydessä, mikäli kiinnostuksesi auttamistyöhön heräsi. Käy katsomassa lisätietoa vertaistuesta tuberkuloosi.fi sivustolta sekä OLKA-toiminnan järjestämät syksyn 2024 valmennukset vertaistukijoille: Toivo-vertaistukijavalmennukset syyskaudella 2024 • OLKA (olkatoiminta.fi).
Vertaistukijana oleminen on palkitsevaa ja hyvää mieltä antavaa. Tule mukaan!
Kirjoittaja: Marianne Helander, TtM, hankevastaava, Filha ry
Näkökulmia keuhkoterveyteen -blogissa julkaistaan Filhan asiantuntijoiden sekä yhteistyökumppaneiden ajankohtaisia kirjoituksia keuhkoterveyden kysymyksistä.