muokattu: 8.1.2025

Askel 6 – Riskit haltuun

  • Pyri rajoittamaan tai välttämään niitä tilanteita ja ärsykkeitä, jotka sinulla aiemmin yhdistyivät tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön. Jokainen selätetty nikotiiniannos vahvistaa tahdonvoimaasi ja luottamustasi onnistua!

Oivallukset aiemmista lopettamisyrityksistä

Tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamiseen liittyy keskimäärin useampi retkahdus. Retkahtamisista ei kannata lannistua, vaan ottaa ne oppimiskokemuksina.

Mieti hetki aiempia lopettamisyrityksiäsi. Mikä silloin meni vikaan? Tupakka- ja nikotiinituotteita lopettaessa on hyvä katsoa mennyttä hieman kriittisellä silmällä. Mihin et ehkä ollut valmistautunut riittävästi?

Tuntuuko siltä, että tällä kertaa ja lisää valmistautuneena olisit valmis selättämään tilanteet, joissa aiemmin tuli retkahdettua? On tärkeää suunnitella jo etukäteen, miten selviytyä riskitilanteista ilman tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

Tyypilliset riskitilanteet

Tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä lopettaessa on hyvä tiedostaa, että riskitilanteita tulee väistämättä eteen. Riskitilanteet ovat eri ihmisillä erilaisia, mutta tyypillisimmin ne ovat niitä ihan arkisia tilanteita, joissa aiemmin on ollut tapana käyttää tupakka- ja nikotiinituotteita. Esimerkiksi aamutupakka kahvin kanssa on varmasti monelle tuttu rutiini, josta voi olla hyvin vaikea luopua. Perhearjessa pinna on helposti kireällä, jos lapset eivät tottele aamulla ja pitäisi jo kiirehtiä päiväkotiin. Lisäksi jokasyksyinen infektiokierre saa voimavarat vähiin.

Retkahdusvaara voi piillä tylsissä ja yksinäisissä hetkissä, mutta myös sosiaalisissa tilanteissa. Esimerkiksi illanistujaiset ystävien kanssa voivat olla riskitilanteita, jos ystäväpiirissä on paljon tupakoivia. Myös riitatilanteet ihmissuhteissa tai muut äkilliset, voimakkaita tunteita herättävät tilanteet voivat altistaa retkahtamiselle.

Kumppanin tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö voi jopa nelinkertaistaa raskaana olevan retkahdusriskiä. On siis perusteltua sanoa, että nikotiinittomuus on yhteinen asia. Jos sinulla on tupakka- tai nikotiinituotteita käyttävä kumppani ja itse yrität lopettaa, tilanne on haastava, mutta ei mahdoton. Ota asia puheeksi kumppanisi kanssa ja ehdota lopettamista yhdessä. Myös kumppanin lopettaminen on koko perheen etu.

Huomioi, että fyysinen nikotiiniriippuvuus hankaloittaa riskitilanteita erityisesti lopettamisen ensimmäisinä viikkoina. Sen sijaan riippuvuuden psyykkiset ja sosiaaliset piirteet nostavat päätään pidemmällä aikavälillä.

Suunnitelma riskitilanteiden selättämiseen

Ainakin lopettamisen alkuvaiheessa on hyvä pyrkiä välttämään tilanteita, joissa potentiaalisesti saattaisit retkahtaa polttamaan. Kukaan ei jaksa kovin pitkään pelkästään hammasta purren, eikä esimerkiksi tietyn seuran välttäminen pidemmän päälle ole mukavaa tai mahdollistakaan.

On siis tärkeää pohtia jo etukäteen, miten oletetuissa riskitilanteissa haluaa ja aikoo itse toimia. Kannattaa miettiä etukäteen ainakin kaksi vaihtoehtoista toimintatapaa, mikäli toinen niistä ei olekaan käytettävissä​ juuri sillä hetkellä. Jos tietty kaveri ei olekaan sillä hetkellä tavoitettavissa, mikä olisi seuraava oljenkorsi?

Varsinkin tunteiden jäsentelyä ja käsittelyä on hyvä harjoitella. Emme voi estää tunteiden tuloa, vaikka lopettaminen olisi missä tahansa vaiheessa, joten tunteet on otettava vastaan ilman tupakka- ja nikotiinituotteita. Joillekin sopii niin sanotun aikalisän ottaminen hengittelyn tai ulkoilun merkeissä. Toinen keskittyy kirjan lukemiseen lapselleen ja toinen kuuntelee fiilikseen sopivaa musiikkia. Toisaalta myös tunteen vastaanottaminen ja hyväksyminen sellaisenaan on arvokas taito.

Tämä voi tuntua hassulta, mutta voi olla viisasta kysyä omilta läheisiltä apua tunteiden käsittelyyn. Läheiseltä, joka ei polta, voi kysyä ”Mitä sinä teet, kun kohtaat vastoinkäymisiä tai sinulla on stressaavaa?”

Minkälaisia riskitilanteita saatat kohdata ja miten aiot selvitä niistä ilman tupakka- tai nikotiinituotteita? Käytä pohdintasi apuna riskitilanteiden kartoituslomaketta. Pohdi mahdollisia riskitilanteita myös pidemmällä aikavälillä sekä esimerkiksi tietyn seuraan, paikan tai vaikkapa juhlimisen kannalta. Tästä riskitilanteiden kartoituslomakkeeseen.

Mitä jos retkahtaa?

Retkahtaminen on inhimillistä. Useimmille käy niin. Sanotaan, että retkahdukset ovat osa muutosprosessia.​ On yleistä, että tupakka- tai nikotiinituotteen käytön lopettaminen ja siihen liittyvä iso elämänmuutos vaatii 3–4 yritystä ennen onnistumista. Ethän siis soimaa ja syytä itseäsi tai käytä energiaasi negatiiviseen ajatteluun! Ajattele itsestäsi positiivisesti ja muista, kuinka sitkeä olet!

Oleellista on, mitä tapahtuu retkahtamisen jälkeen​. Lannistumisen sijaan kannattaa palata nikotiinittomuuteen mahdollisimman pian – yksi tupakka/nuuska/nikotiinipussi/vapettelu ei vesitä koko hommaa​!

Retkahtamisen jälkeen on hyvä kerrata, kuinka monta päivää onnistuitkaan jo olemaan nikotiinittomana. Samalla on tärkeää palauttaa mieleen omat motivaatiotekijät: miksi haluan lopettaa?

Retkahtamistilanne on oppimistilanne, ja siksi onkin hyvä käydä mielessään läpi: mitä oikeastaan tapahtui ja miksi? Kun seuraavalla kerralla kohtaat kyseisen riskitilanteen, olet entistä valmiimpi.

Tästä seuraavan askeleen sisältöihin.