Tieto tuberkuloosista, sairaudesta, johon saattaa liittyä ennakkoluuloja, voi alkuvaiheessa aiheuttaa ahdistusta tai jopa sairauden kieltämisen. Tämä osaltaan vaikeuttaa ohjeiden ja uusien asioiden vastaanottamista. Sairaalassa osastojakson alkaessa ohjeita tulee paljon ammattilaisilta, eikä niitä kaikkia kykene millään muistamaan, saati omaksumaan.
Ohjeiden omaksuminen vaatii aikaa ja toistokertoja. Vertaistuen tarjoaminen kannattaakin siksi siirtää hiukan tuonnemmaksi, jolloin yksilön vastaanottokyky uusille asioille on jo huomattavasti parempi. Aluksi voi riittää vertaistuesta kertovan käyntikortin tai lyhyen infon antaminen. Potilas voi tuolloin tarpeensa mukaan ja omassa rauhassa tutustua tuberkuloosi.fi -sivustolta löytyvään materiaaliin.
Tuberkuloosia sairastavien vertaistukitoiminnasta kerätyn keskusteluaineiston mukaan pitkien osastojaksojen aikana, jolloin potilasta hoidetaan eristettynä omassa huoneessa, on havaittavissa yksinäisyyttä, pelkoa, ahdistusta ja jopa masentumista. Sairaalassa toteutettavan eristyshoidon tarkoitus on estää taudin leviäminen, antaa parasta mahdollista hoitoa ja parantaa potilas.
Vertaistukipalvelu on tukimuoto, jonka tarkoituksena on auttaa potilasta selviytymään sairauden asettamista uusista haasteista. Haasteista on mahdollista selviytyä esimerkiksi keskustelemalla vertaistukijan kanssa hyödyntäen hänen omakohtaisia kokemuksiansa sairaudesta, sairaalassa eristyksissä olemisesta sekä lääkehoidosta – kenenkään ei tarvitse jäädä sairauden kanssa yksin.
Muistuta ja tarjoa vertaistukipalvelua uudestaan potilaan kotiutuessa sairaalasta ja valvotun lääkehoidon alkaessa, jos hän ei ole vielä tarjotun palvelun piirissä. Potilas tarvitsee edelleenkin paljon ohjausta ja tukea sitoutuakseen jäljellä olevaan pitkään lääkehoitoon, olipa hoidoksi valittu perinteinen valvottu lääkehoito DOT tai videotuettu lääkehoito VST.
Potilas voi helposti jäädä yksin uuden asian äärelle päästyään kotiin. Hän näkee hoitajan hetkellisesti ja lyhyen ajan, kun lääkehoidon muodoksi on valittu DOT. Videotuetun lääkehoidon aikana potilas ei näe terveydenhuollon ammattilaista päivittäin, mikäli potilas ei erikseen ilmaise videolla mitään tarvetta tai huolen aihetta, vaan kohtaa ammattilaisen erikoissairaanhoidossa kuukausikontrolleissa. Annan vahvana suosituksena vertaistuen tarjoamisen valvotun lääkehoidon aikana. Vertaistukijalla on omakohtainen kokemus lääkehoidosta ja sen onnistuneesta läpiviemisestä.
Jotta pystymme jatkossa tarjoamaan vertaistukea vieläkin paremmin ja sujuvammin eri kieliryhmistä tuleville potilaille heidän omalla äidinkielellään, tarvitsemme joukkoomme eri kielillä puhuvia vertaistukijoita sekä usealle kielelle käännettyä materiaalia. Filha ry rekrytoi jatkuvasti vertaistukijoita, joita tuberkuloosi on tavalla tai toisella koskettanut. Ehdota sinä ammattilaisena vapaaehtoistyönä toteutettavaa vertaistukitoimintaa tuberkuloosin sairastaneelle, joka on valmis auttamaan, rohkaisemaan ja tukemaan muita uudessa haastavassa tilanteessa olevia.
Vertaistukija saa maksuttoman koulutuksen toimiakseen tukijana sekä operoidakseen TOIVO-vertaistukisovelluksessa. Koulutuksen vertaistukijaksi voi suorittaa joko OLKA-toiminnan järjestäminä koulutuspäivinä tai itseopiskeltavan opetusmateriaalin avulla suomeksi tai ruotsiksi. Tämän vuoden aikana on tulossa englanninkielinen opetusmateriaali, joka avaa mahdollisuuden kouluttautumiselle huomattavasti suuremmalle väestöryhmälle.
Haluamme olla mukana ajan hermolla ja palvella potilaan tarpeita mahdollisimman mutkattomasti. Tämän lupauksen mahdollistaa maksuton TOIVO-vertaistukisovellus – alusta, missä tuen tarvitsija voi chat-viestitellä tukijan kanssa anonyymisti ajasta ja paikasta riippumatta. Maksuttoman TOIVO-sovelluksen voi ladata Google Playstä tai App Storesta. Tällä hetkellä palvelemme suomen- ja englanninkielisiä tuen tarvitsijoita – tulevaisuuden toiveenamme on tarjota vertaistukea TOIVO-sovelluksen välityksellä usealla eri kielellä.
Tehdään yhdessä parempaa huomista tuberkuloosipotilaille!
Marianne Helander, TtM, hankevastaava, Filha ry
Näkökulmia keuhkoterveyteen –blogissa julkaistaan Filhan asiantuntijoiden sekä yhteistyökumppaneiden ajankohtaisia kirjoituksia keuhkoterveyden kysymyksistä.