muokattu: 7.11.2023

Blogi: Nikotiinipussit – kohti raikkaampaa elämää vai uhka terveydelle?

Niitä voi saada eri makuisena aina hedelmästä raikkaaseen minttuun tai sähäkkään chiliin. Ne tuoksuvat miellyttävälle ja purkitkin ovat houkuttelevan näköisiä. Sosiaalisessa mediassa niitä mainostavat trendikkäät ja menevät ihmiset. Kaupallisella yhteistyöllä houkutellaan tarjoamalla isoa pakkausta alennuksella tai jopa ilmaiseksi arvontaan osallistuvalle. Miten saisimme asian toisen puolen, eli haitan terveydelle näkyviin?

Nikotiinipussit ovat olleet vahvasti julkisuudessa viime keväästä lähtien. Tupakoinnin vähentyessä tupakkateollisuus havittelee uusia käyttäjiä kehittämällä uusia nikotiinituotteita. Yleensä nikotiinituotteiden käyttö aloitetaan alle 20-vuotiaana ja tällä hetkellä nikotiinipussien markkinointi keskittyykin nuorten ja nuorten aikuisten suosimille verkkosivuille sekä sosiaalisen median alustoille. Nikotiinipussien sisältämä nikotiini koukuttaa nopeasti ja riippuvuudesta voi olla haastava päästä eroon.

Nikotiinista johtuvaa terveyshaittaa ei pidä väheksyä

Nikotiini vaikuttaa haitallisesti koko kehoon. Nikotiini nostaa tilapäisesti verenpainetta ja sydämen sykenopeutta, jolloin sydämen hapentarve nousee. Samanaikaisesti nikotiini kuitenkin supistaa verisuonia, jolloin hapekkaan veren virtaus sydämeen vähenee. Tämä johtaa siihen, että sydän rasittuu enemmän ja lihasten verenkierto vähenee. Tämä muun muassa lisää liikuntavammojen vaaraa ja hidastaa lihasten palautumista. Pidempiaikainen nikotiinin käyttö voi lisätä haitallisen sydäntapahtuman riskiä ja vähentää elimistön herkkyyttä insuliinille, mikä taas kohottaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Nikotiini lisää riskiä syöpäkasvainten leviämiselle ja heikentää syövän hoidon tuloksia.

Nuorena aloitettu nikotiinin käyttö on aivojen kehitykselle haitallista. Nikotiini voi aiheuttaa erityisesti nuorilla voimakkaan riippuvuuden sekä haitata aivojen kognitiivista kehitystä. Nikotiinin käyttö häiritsee myös unta. Nikotiini vaikuttaa hetkellisesti aivojen vireyteen ja tuottaa mielihyvää, minkä vuoksi vieroitusoireina voi esiintyä muun muassa mielialavaihteluita, ahdistuneisuutta ja ärtyneisyyttä.

Nikotiinipusseja käytetään samalla tavalla kuin nuuskaa. Nuuskaan liittyvistä tutkimuksista tiedämme, että käyttö aiheuttaa suussa limakalvomuutoksia. Nuuskan käyttö aiheuttaa ienrajojen syöpymisvaurioita sekä hampaiden kiinnityskudosten löystymistä. Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja niihin tulee herkästi reikiä. Nuuskan käytön on todettu lisäävän myös suun, nenän ja nielun alueen syöpien vaaraa.

Suomi ei saa ottaa takapakkia tavoitteessaan kohti nikotiinitonta Suomea 2030

Tämän vuoden kouluterveyskyselyssä lukiota käyvistä 1. ja 2. vuoden pojista seitsemän prosenttia ja tytöistä kaksi prosenttia sekä ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden pojista 21 prosenttia ja tytöistä kahdeksan prosenttia ilmoitti käyttävänsä nikotiinipusseja satunnaisesti tai päivittäin. Ammattiin opiskelevista pojista 42 prosenttia oli kokeillut niitä ainakin kerran ja viisi prosenttia päivittäin. Kouluterveyskyselyssä aineisto kerättiin viime toukokuun puoleen väliin mennessä. Nikotiinipussien myynti vapautettiin huhtikuussa, joten käyttäjien määrä on luultavasti tämän jälkeen vielä kasvanut. Huolestuttavaa kouluterveyskyselyn tuloksissa on, että ensimmäistä kertaa vuoden 2017 jälkeen nuorten aikuisten nikotiinituotteiden käyttö on kääntynyt nousuun.

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee tällä hetkellä hallitusohjelman mukaisesti esitystä tupakkalain muuttamiseksi niin, että nikotiinipusseista säädettäisiin samankaltaisesti kuin tupakkatuotteista. Tämä tarkoittaisi muun muassa terveysvaroituksien käyttöönottoa pakkauksissa, pakkausten yhdenmukaistamista samalla tavalla kuin tupakka-askeissa sekä nuoria houkuttelevien makujen kieltämistä. Tuotteiden vähittäismyynti olisi luvanvaraista ja sisältäisi nikotiinirajan.

Osa nikotiinipusseja käyttävistä ei tunnista käytön haittoja. Väestö tarvitsee lisää luotettavaa tietoa nikotiinin terveyshaitoista sekä tietoa siitä, kuinka paljon nikotiinia nikotiinipussit ja muut uudet nikotiinituotteet sisältävät. Terveydenhuollossa on syytä olla ajan hermolla ja kysyä tupakkatuotteiden lisäksi myös muiden nikotiinituotteiden käytöstä, sekä tarjota tietoa ja tukea tuotteista irti pääsemiseen.

Yhteinen tavoitteemme on, että yhden nikotiinituotteen käytön lopetus ei johda toisen nikotiinituotteen käyttämiseen eikä nuorisoa koukuteta nikotiinin käyttäjiksi uusilla tuotteilla. Suojataan nuorisomme yhdessä!

Hanketyöntekijä Satu Helminen, Filha ry

Näkökulmia keuhkoterveyteen –blogissa julkaistaan Filhan asiantuntijoiden sekä yhteistyökumppaneiden ajankohtaisia kirjoituksia keuhkoterveyden kysymyksistä.